Hva er det egentlig som skal til for å holde ullplaggene dine freshe år etter år? Ull er et 100% naturlig materiale og har mange gode egenskaper som gjør det brukbart hele året. Men for å unngå slitasje tidligere enn nødvendig har vi noen tips du kan følge. Den gode nyheten, både for deg og miljøet, er at det ikke skal så mye til.

 

 

 

 

Lufte eller vaske ull?

 

Ullvettregel nr. 1 er å lufte ullklærne etter bruk. Lufting er ofte mer effektivt enn vask for å fjerne lukt. Ullfiberne er naturlig motstandsdyktige mot lukt og flekker, noe som gjør det enklere å rengjøre og vedlikeholde. Legg ullplagget flatt på en seng eller håndkle i en times tid. Vevde plagg kan henges ut i frisk luft på en kleshenger. 

 

Tips!

Hvis ullplagget ditt er rynkete etter bruk kan du henge det inn på badet mens du dusjer. Fuktigheten fra dampen retter ut rynkene, og plagget ser fresht ut igjen. 

 

 

 

 

Hvordan vaske ull:


1. Les alltid vaskelappen og følg den

Noen ullplagg er sartere enn andre, og en tykk strikkegenser tåler mer enn en tynn ulltrøye med veldig fin ull og lav mikron. Å lese vaskelappen på ull er derfor veldig viktig. Står det «håndvask» så betyr det nettopp det – plagget skal vaskes for hånd. 
Viser etiketten maskinvask, kan du fint vaske den i maskin, gjerne på ullprogram dersom maskinen din har det.
Sjekk også hvilken temperatur plagget tåler. 

 

2. Vreng alltid plaggene før vask

Dette bidrar til å beskytte den ytre overflaten av plaggene dine. Uansett om det skal vaskes for hånd eller i maskin. 

 

3. Separer mørke og lyse farger.

Ikke kjør alle ullplaggene dine i én vask – da kan det fort bli en annerledes farge når du tar ut plaggene igjen. Ha som regel å skille mørke farger for seg, lyse farger for seg og gjerne helt hvite plagg for seg. 

 

 

 

 

 

 

 

Tørking av ullplagg


Det anbefales at ullgensere og tyngre ullplagg tørkes forsiktig flatt på et håndkle, vekk fra direkte sollys eller en varmekilde (som en radiator). Når du legger en genser på et håndkle for å tørke, elt den forsiktig for hånd og glatt vekk så mange bretter og folder som mulig. Tørking på kleshengere kan forårsake at plaggene strekker seg og mister formen. Lette ullplagg kan tørkes på stativ, og vevde ullplagg kan tørkes på kleshengere. Og husk – ikke i direkte sollys. 

 

 

Lagring av ullplagg


En tommelfingerregel er å henge vevd ull, og brette strikka ull. Vevde plagg skal henges på kleshengere, mens strikkede plagg skal brettes forsiktig og oppbevares flatt i skuffer, oppbevaringsbokser eller hyller. Oppbevaringsposer i vakuum anbefales ikke, da den tette og komprimerte posen kan få plaggene til å gå ut av form eller skape rynker som kan være vanskelig å fjerne.

 

Før du legger bort plaggene sørg for de er helt tørre, da fukt kan føre til mugg. Sjekk også at plaggene ikke er møkkete da dette tiltrekker seg møll. 

 

Visste du?

Rene klær er varmere enn skitne. Skitne klær kan inneholde salt fra svette eller fra sjøvann, salt leder varme, og øker derfor varmetapet.

 

 

 

LES OGSÅ