Vask av ull

 

Vi har fått noen vasketips fra Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson forfattere av boka "Lettstelt". 

 

Ull er et fantastisk og verdifullt materiale. Her kan du lese hvordan du kan bidra til at klærne holder seg lenge. Den gode nyheten både for miljøet og for oss at det riktige, er å gjøre lite. 

 

Lufting
Ullvettregel nr. 1.  er å lufte klærne etter bruk. Lufting er ofte mer effektiv enn vask for å fjerne lukten av svette. Lufting kan gjøres inne eller ute. Fjern eventuelle flekker så fort de dukker opp og klærne kan brukes i årevis uten vask.

 

Vask
Aclima har merket alle sine klær med at de kan vaskes i maskin. Noen tror at all ull må håndvaskes eller på renseri; men det stemmer ikke. De fleste moderne maskiner vasker mer skånsomt enn mange vil gjøre for hånd. Noen maskiner har et «håndvaskprogram», så det er ikke alltid lett å skjønne hvilket program som gjelder. 

 

Maskinvask:
• Bruk alltid, vi gjentar alltid, bare ullvaskemiddel. Også når det ikke er 100 % ull, eller du vasker ull sammen med plagg i andre materialer. Dersom du må vaske ull og ikke har tilgang på ullvaskemiddel –er det beste alternativet hårsjampo. Problemet med andre vaskemidler er at de kan inneholde protease (en type enzymer) og blekemidler i tillegg til å ha en pH som verken ditt hår – eller sauens – liker. Resultatet vet du sikkert fra før: stivt, tørt, dødt og svakt hår.

• Bruk vaskemaskinen på ullvaskprogram, med mindre plaggene er merket for kraftigere vask og du samtidig mener plagget trenger det for å bli rent. Om maskinen ikke har ullvaskprogram, bruk håndvaskprogram eller finvaskprogram.
 • Fyll maskinen noe mindre opp enn ved annen vask. Du kan også godt ta med klær i andre fiber – men de må da med på ullens premisser.
• Avslutt med sentrifugering – og helst så raskt som vaskeprogrammet tillater. Skal du kjøpe ny maskin, spør om den er god til å vaske ull. Og om de ikke vet det: Sjekk at den kan gå rett opp i full sentrifugeringshastighet uten først å daske frem og tilbake.

 

Håndvask 
Alle Aclimas klær tåler maskinvask og litt mer hardhendt behandling enn rådene under, men det skader aldri å vaske skånsomt. 
• Bruk alltid ullvaskemiddel, eventuelt hårsjampo eller grønnsåpe ved krise. Bruk rikelig med vann.
• Ha slappe hender. Ikke klyp, vri eller gnikk. Beveg heller vaskevannet enn plagget og la vannet strømme gjennom plaggene.
• Vask i lunket vann (30–40 °C). Unngå å helle varmt eller kaldt vann direkte på plaggene.
• Om det er nødvendig å løfte ullplagg i våt tilstand, løftes disse fra undersiden med begge hender og sprikende fingre slik at det dannes en håv eller sikt.
• Skyll tre ganger i lunkent vann (20–30 °C); press vannet forsiktig ut mellom hver gang med dine slappe, store håv-hender.
• Avslutt med sentrifugering i maskin – om du har en i nærheten. Det bidrar både til å fjerne mer vann (og dermed få renere klær) og ikke minst gjøre at tørkingen foregår lettere og raskere og dermed er det også mindre fare for å strekke plaggene ut av fasong.

Bruk håndkle eller liknende for å suge vann ut før det tørkes flatt om du ikke ønsker å strekke det. Husk at dyvåte klær er tunge, og at tørking bør gå litt fort. 

Uansett vaskemetode:
• Ikke legg ull i bløt.
• Bruk spesialvaskemiddel for ull 
• Bruk aldri klorholdige blekemidler og midler med alkalisk pH.
• Strekk og rist plaggene i ønsket fasong etter sentrifugeringen. Strekker du alltid litt, vil plagget ikke krympe.
• Ikke bruk tørketrommel.
• Ikke tørk i solen.

Tips: Har du ikke sentrifuge, eller er blitt klissvåt på tur, lag din egen. Legg plagget i
et løst nett og lag en slynge der og da. Gå ut og se hvor langt du kan sprute. 

 

Flekker
Ull blir ikke så fort skittent, men når flekken først er på plass, sitter den godt. Derfor: Fjern søl så fort som mulig. Bruk papir, lommetørkle, tungen eller litt lunkent vann. Vann er en meget effektiv rengjøringsmetode, men dessverre ikke alltid nok. Flekker som har satt seg fast på ullklær er en utfordring. Flekkfjerningsmiddel kan brukes dersom det står på pakken at det kan brukes på ull.

Overstrekking er en enkel teknikk for å gjøre et plagg større eller endre forhold mellom lengde og bredde. Det gir permanent effekt og kan dreie seg om adskillige størrelser. Det eneste du trenger er vann og muskler. Overstrekking gjør du etter sentrifugering når plagget er gjennomfuktig.

 

Ull blir ikke så lett skittent, og i tillegg lett rent. En garderobe med mye ull er derfor lettstelt. Det er også mye energi og kjemikalier å spare, siden den vaskes sjeldnere og lettere

Til kroppsnære plagg passer de myke, fine fibrene fra merinosauen svært godt.  Merino har tynnere, og dermed svakere og mykere, fiber enn de fleste andre raser, og ullen krymper mer. Derfor er mye merino behandlet mot krymping, såkalt Superwash behandling. For plagg som vaskes lite, eller er laget i crossbred ull, er behandlingen ikke nødvendig. Normalt kan all ull vaskes i maskin på ullvaskeprogram, også når den ikke er superwash-behandlet. I de senere årene har det fremkommet kritikk mot superwash-behandlingen; blant annet er den blitt anklaget for å dekke ullen med et plastlag. Men det er en type harpiks som benyttes, ikke plast – og «laget» er uhyre tynt; likevel utgjør behandlingen en miljøbelastning. 

Lufting fjerner lukt, men skitt og smuss eller salt og fett fra kroppen fjernes ikke. Derfor må ullklærne vaskes innimellom. Vi vasker for å fjerne:
• Sukker og salt – altså lett vannløselig stoffer
• Fett og olje – som det må varme og ofte vaskemidler til å få vekk
• Faste partikler, som jord, sand og sot
• Fargestoffer, som fra vin og kaffe, som må blekes vekk
• Proteiner, som egg og blod, løses opp i kaldt varm, og stivner og fester seg i varmt
• Karbohydrater, som stivelse, løses også i kaldt vann
Fakta: Rene klær er varmere enn skitne. Skitne klær kan inneholde salt fra svette eller fra sjøvann. Salt leder varme, og øker derfor varmetapet, f.eks. fra sokker. Rene sokker er derfor varmere enn skitne. 

 

Ull og silke. Vaskemidler for ull og silke er mindre alkaliske, og inneholder ikke blekemidler eller den typen enzymer som «angriper» eller bryter ned proteiner (husk at ull og silke er proteiner). Enzymer er en type katalysatorer som starter prosesser og opptrer helt naturlig i kroppen vår. Vaskemidler for ull og silke er som regel flytende. 
 

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.