Våren er høysesong for toppturer, og i Norge er vi ganske bortkjemte med topper å velge mellom. Men topptur er ikke bare fantastisk utsikt og god stemning, det kan også være krevende. Vi har listet opp en del forhåndsregler man bør ta før man stikker til topps.

 

 

Planlegg turen godt:

Undersøk ruten din på forhånd og sørg for at du er kjent med terrenget, værforholdene og eventuelle potensielle farer. Sjekk værmeldingen og varsom.no før du drar ut og juster planene dine deretter.

 

Ta med riktig utstyr:

Sørg for at du har riktig utstyr for turen. Riktig fottøy, varme og vanntette klær, kart og kompass/GPS, spade, skredsøker, søkestang, førstehjelpsutstyr og rikelig med vann og snacks/mat bør være med i sekken.

 

Informer noen om turen din:

Fortell noen hvor du skal og når du planlegger å returnere, og gi dem ruten din og kontaktinformasjon for nødstilfeller. Vurder å ha med deg satellitttelefon i nødstilfeller hvis ruta di krever det.

 

Vær oppmerksom på dyrelivet:

Respekter dyrelivet og deres omgivelser ved å holde trygg avstand og ikke forstyrre dem. Lag støy for å varsle dyrelivet om din tilstedeværelse og unngå å nærme dem direkte.

 

 

 

 

Ikke legg igjen spor etter deg: 

Pakk med deg alt av søppel, begrav menneskelig avfall dypt ned og langt unna vannkilder eller campingplasser.

 

Vær våken og oppmerksom:

Vær oppmerksom på omgivelsene dine og vær på vakt for potensielle farer, for eksempel glatt eller ustabilt terreng, fallende steiner eller trær, eller plutselige endringer i værforholdene. Stol på instinktene dine og vær forberedt på å endre planene dine om nødvendig.

 

Kjenn grensene dine:

Vær ærlig med deg selv om dine fysiske evner og utholdenhet, og planlegg turen deretter. Ta pauser etter behov og ikke press deg selv for hardt, spesielt i utfordrende eller ukjent terreng.

 

Skredkurs:

Et skredkurs kan være en super investering for deg som tenker deg ut og opp ofte. Meld deg på og les deg opp hos aktører med kunnskap. Her er det viktig med både praktisk og teoretisk kunnskap.

 

 

LES OGSÅ