Klatrer og skikjører Alexander Nordvall er utdannet UIAA/SKF fjellklatreinstruktør, IFMGA/UIAGM Mountain Guide Aspirant, SVELAV/CAA Avalanche Technician og NOLS Wilderness First Responder. Han tilbyr guiding i hele Skandinavia av både toppturer og fjellklatring og sverger til Aclima på sine turer. Les intervjuet og få hans beste tips til din første topptur.

 

 

Hva bør man tenke på første gang man skal begi seg ut på en topptur? Noen tips til nybegynnere?

 

Hvis du aldri har vært på topptur før anbefaler jeg at du starter med et sted du vet det ikke er skredfare, for eksempel i et skianlegg hvor det er gjort skredkontroll. Her er det viktig å huske på å gå et bestemt sted utenfor løypene slik at du ikke er til fare for andre kjørere i anlegget. 

Et annet alternativ er hvis du er helt fersk er å gå sammen med noen som kan lære deg, for eksempel noen som er sertifisert IFMGA/UIAGM-guide. En god venn som er mer erfaren enn deg trenger ikke nødvendigvis være den rette å lære av. Det er mange som er «erfarne» som tar dårlige og potensielt farlige valg, og som ikke kan skille skredterreng. 

 

 


Hvilke forhåndsregler har du?

 

Jeg sjekker alltid hvordan været er, skredrapporter og dagsformen nøye før jeg bestemmer meg for hvor jeg skal. Det er viktig å ha mange alternativer for å enkelt bytte hvis det viser seg at den opprinnelige planen ikke fungerte. Jeg sjekker også at alle i gruppa (inkludert deg selv!) har med seg alt nødvendig utstyr, at det fungerer og at vi er på bølgelengde angående tanker for dagen.

 

 


Hvordan kle seg på topptur?

 

Det kommer an på temperaturen og været. Normalt bruker jeg en tynn ulltrøye innerst, som for eksempel Aclima LightWool. Deretter et mellomlag av ull på overkroppen, for eksempel Lightwool Hoodie. Ytterst bruker jeg vanligvis softshellplagg, og en dunvest på toppen av det. I tillegg bruker jeg lange tynne ullsokker, et par tynne hansker for turen opp, og et par mellomtykke hansker på vei ned. En ullbuff og caps og solbriller på vei opp, og hjelm og skibriller på vei ned. Jeg har også alltid med et varmt forsterkningsplagg, en ekstra ulltrøye og et ekstra par med hansker i sekken. 

 


Hva bør man ha med seg i sekken?

 

Ikke for mye! De fleste nybegynnere har alt for mye med seg. På en dagstur bør du klare deg med en 30l ryggsekk, maks. I den skal det være snacks, hjelm, ekstra hansker, noe å drikke (ikke for mye!), skibriller, spade, sonde, solbriller, lue, førstehjelpsutstyr, nødsender, litt verktøy/reparasjonsutstyr, en eller annen type vindbeskyttelse (presenning, vindpose, nødteppe), forsterkningsplagg, for eksempel en dunjakke, og en ekstra ulltrøye, for eksempel WarmWool. Det er helt klart flere ting du kan pakke med, men dette er grunnlaget.
 

 

 

 

 

Hva er dine beste tips for en SUPER tur?

 

Ikke ha så høye forventninger og ikke legg for mye press på at turen skal bli skikkelig bra – det vil den som regel bli uansett. Gjør det DU har lyst til å gjøre, ikke det andre forventer at du skal gjøre. Det trenger ikke være heftig, vanskelig eller bratt for at turen skal være en suksess. Gjør det du føler for helt enkelt. 

 


Hva er det med toppturer og ski som gjør at du elsker det?

 

Jeg elsker friheten aktiviteten gir meg. Å bevege seg på ski blant fjellene og forhåpentligvis få en fin tur ned er helt uslåelig. Du dekker utrolig mye terreng, kan besøke flotte løyper og topper og få se fjellene på så mange forskjellige måter på en og samme dag. I motsetning til for eksempel klatring er toppturer mye mer subjektivt, det er vanskeligere å måle prestasjon i. Det setter jeg stor pris på. At det i tillegg er en fantastisk treningsform gjør ikke saken verre.

 

 

Ditt beste turminne?

 

Det er for mange gode minner. Alt fra fryktelige stormfulle netter i en fjellvegg til perfekte solskinnsturer og skikjøring du bare får gjøre en gang i livet. Jeg tror det er helheten av alle minnene som utgjør mitt beste turminne – at jeg er takknemlig for alle opplevelsene mitt livsvalg har gitt meg, et liv på fjellet.

 


Dine favoritt fjelltopper?

 

Over tid innser du at alle fjell tilbyr sine egne egenskaper og hemmeligheter. Jeg har ikke et eneste favorittfjell, noen er vakre å se på, andre gir perfekte skiforhold og andre perfekt klatring. Noen gir begge deler. Om jeg måtte velge så er Stetind et fjell jeg har gode minner fra og som ligger meg nært.

 

 

Og ikke minst - hva er dine Aclima favoritter på tur?

 

I utgangspunktet elsker jeg LightWool-produktene mine, kanskje spesielt undertøyet. Det er avgjørende å ha et par godt ullundertøy og LightWool-produktene er tynne, myke og varme nok til at jeg kan bruke det på toppturer i forbindelse med jobb. Også passer det perfekt med Trekking og Liner Socks på beina. Kjører jeg litt mer høyintensitet tar jeg gjerne WoolNet-settet mitt. En favoritt i hverdagen når jeg ikke er på fjellet er ReBorn-skjorten, den er min all-time favoritt!
 

 

 

 

 

 

 

LES OGSÅ