Jakt med Anette Dahl

Når bladene skifter farge, da er jeg lykkeligst. Det er da timene på skytebanen, forberedelsene i skogen og treningen med bikkja endelig skal på prøve. Som jeger er det høsten som er den desidert beste årstiden. Den friske vinden, rimet på bakken og duggen i spindelvevet varmer et jegerhjerte.


Jeg jakter i samme terreng hvert år, og tidligere opp- og nedturer kommer til minne når jeg beveger meg på de aktuelle plassene. Det er for meg beroligende å kunne gå i naturen, på samme tid som det følger med mye frustrasjon og fortvilelse til jakt. 

 


En vellykket jakt dag må ikke inneholde et felt vilt, det er mye mer ved jakten en det. Godt samarbeid med bikkja, sosialt samvær, en lur i sola og observasjoner av dyr er også med på å danne hele naturopplevelsen. Og det er nettopp det jeg søker, en god naturopplevelse. Jeg har gjennom mine tretten år som jeger endret mye på hvordan jeg jakter. Først og fremst har jeg tilnærmet meg kunnskap som jeg benytter, i forhold til forvaltning av vilt, men også hva som gir meg som jeger den beste opplevelsen. Jeg skal gjerne innrømme at jeg personlig jakter fordi jeg syntes det er spennende og gøy, til tross for at det virker både makabert og brutalt for mange. Og jeg forstår det, men med kunnskap har jeg lært at jeg ville satt pris på jegere dersom jeg ikke jaktet selv.  Målet er å drive med bærekraftig forvaltning, jeg ønsker å se mye vilt i naturen, av alle slag.

 

Bak enhver suksessfull jakt ligger det også mange timer. En kan være heldig å få rask uttelling, men over år vil det stort sett alltid være flere dager og timer uten hell, enn med. Det er mange ganger jeg har gjort tabber jeg ikke trodde var mulig. Hvor jeg har vært så klønete at jeg ikke engang kan prøve å skylde på noe annet enn meg selv, men også ganger da jeg har vært uheldig. Etter slike jaktdager tenker jeg på det pappa alltid har sagt til meg: «nå er du en gang nærmere», og det er helt riktig. For ved hardt arbeid og vilje, så vil det komme nye muligheter. Som jeger er en av de viktigste egenskapene jeg har, lærevilje. Jeg måtte fort innse at jeg er liten i forhold til naturen og viltet som lever i den. Ville dyr har fantastiske egenskaper og er umulig å overgå, det er kun ved en smart tilnærming, godt utstyr og en dose flaks jeg kan oppnå en såkalt suksessfull jakt.

 

Å bevege seg lydløst og i takt med vind og vær er «jaktvettregel» nummer en. Jeg trer mine knehøye ullsokker utenpå jaktstøvlene mine for å gå lydløst, i tillegg bruker jeg gjerne ull som ytterste lag, spesielt på tørre dager, for å ikke lage unødig lyd. Jeg tenner også en fyrstikk, for å se hvilke vei røyken blåser, så er jeg klar. Det er også viktig å ha et våpen man er trygg på. Jeg sørger alltid for at våpenet er skutt inn med den ammunisjonen jeg bruker. Det er lettere å ta en god avgjørelse når du er kjent med eget utstyr, og stoler på det. Human jakt er utrolig viktig, tillit til utsyr og forberedelser er her viktige stikkord. Jeg skyter mange skudd i året, og har brukt mye tid på å observere bevegelsesmønster og anatomi hos vilt. Dette kommer med erfaring, men det er også et ansvar enhver jeger må ta alvorlig og derfor bør jegere ha mye fokus på dette. Det er viktig å skille mellom å være cowboy og jeger. 

 

Som hundefører skyter jeg nå færre vilt en hva jeg gjorde tidligere, fordi jeg nå bruker mer tid på å trene sammen med hunden for å oppnå de ultimate jaktopplevelsene når den tid kommer. For mange er det unaturlig å se hvordan jeg prissetter hunden min så høyt. Viser omsorg, passer på den og bruker tid med den, når jeg samtidig avliver andre dyr. Det er en rar verden vi lever i, for ting er ikke svart/hvitt. Til tross for ironien i begrepet «jeger», hvor man er en som avliver dyr, vil jeg påstå at alle jegere jeg kjenner er store dyreelskere, inkludert meg selv. Å få være jeger er et privilegium, vi får høste av naturens overskudd og spennende naturopplevelser på samme tid.


Jakt er på mange måter en nødvendighet, en god forvaltning vil være nyttig for naturen og viltet i tillegg til at det gir mye til jegeren, dette vil jeg kalle en vinn-vinn situasjon. Naturen og jakt er også for alle, dette er fint fordi det skaper et vidt spekter av mennesker med samme interesse og en arena hvor kjønn, alder og andre fysiske- og psykiske ulikheter ikke spiller noen rolle. Det åpner for relasjoner, kunnskapsutveksling og det er sunt for kropp og sjel. 

 

 

Jakthilsen

Anette Dahl

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.