Tuna, Troll, Akla og Aclima – et selskap med mange navn opp gjennom årene


Det hele startet i 1939 da Eivind Johansen startet med produksjon av ullsåler under navnet Tuna Tekstil AS, Drammen. Det var vanskelige tider, og ikke lett å finne arbeid for en 19 år gammel gutt fra bygda Krødsherad i Buskerud. Den gang var det mye papirindustri langs Drammenselva, hvor tømmeret ble fløtet fra bygdene på oversiden. Den fuktige cellulosemassen ble sluppet ned på et transportbånd av ullfilt, som ofte måtte skiftes ut.  Dette ga Eivind ideen til råvaren for såleproduksjon, ved å stanse ut og kant sy såler av den utrangerte ullfilten. Sammen med fru Elsa ble det satt i gang produksjon.


De fikk to barn, Tone og Jan Eivind. Vel i gang med dette, fikk Eivind rett etter krigen nyss om en gammel strikkemaskin som skulle selges. Etterhvert ble det flere og det ble strikket til egen produksjon og til salg. I egen søm avdeling ble det laget ullgensere, turndrakter og skidresser, samt masse andre produkter. Høsten 1975 startet sønnen Jan Eivind i firmaet, etter å ha tatt tekstilutdanning i England.

 

I 1977 ble sømbedriften Harald Christensen, på Akland utenfor Risør kjøpt opp i samarbeid med Dovre Fabrikker AS på Rælingen. Bedriften fikk navnet Akla Tekstil AS og Jan Eivind ble daglig leder. De første ullproduktene – ull frottè, ble nå laget og presentert for det Norske Forsvaret. Før  dette var det stort sett bomullsprodukter som ble produsert for forsvaret, bl.a. Forsvarets lange hvite undertøy og den enda mer kjente feltskjorten. Stoffet til skjorten ble levert av Tuna Tekstil AS.

 

Da Jan Eivind overtok driften, var det på tide med ny tankegang, han overtok en god plattform, men Asia-importen hadde begynt å gjøre sitt inntog når det gjaldt bomull. I 1994 skjedde det en ny omveltning, Dovre Fabrikker AS ble kjøpt opp, og sammen med dette, fulgte de siste 50% av Akla Tekstil AS. I denne prosessen var det viktig for samarbeidet i de tre fabrikkene at de var en del av noe større og Troll Teko Holding AS ble moderselskap.

 

Fire år senere i 1998 ble Dovre Fabrikker AS solgt, og vårt merkevarenavn Aclima ble det nye navnet. Navnet "Aclima" stammer fra det tidligere firmanavnet "Akla" med opprinnelse fra Akland utenfor Risør. Samtidig stammer også firmanavnet vårt fra ordet akklimatisere, som betyr tilvenning eller tilpasning i forhold til klima og klimaendringer.

 

All sømproduksjon ble nå lagt ned i Norge og Aclima Baltic AS ble opprettet i 1998 og gikk nå inn under Troll Teko Holding, sammen med Aclima AS. I 2000 startet Jan Eivinds sønn, Lars Eivind opp i bedriften og er i dag ansvarlig som salgssjef for merkevaren.

 

Produktene består i dag av merinoull og i tillegg er en liten del synteter som er laget for flammehemming for  å beskytte folk i brannutsatte jobber, som politi, brannfolk, industri og ikke minst; soldater.

 


 

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.